Adrian Benchea

Viața prin ochii celorlalți

Antipa, accesibil pentru nevăzători

Ne-am propus într-o sâmbătă, cu treburi fiind în București, să vizităm Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, bineînteles, însoțiți fiind de ghizii noștri patrupezi. Zis și făcut! Să purcedem spre cultură! Ramona șoferiță, Cristi, Vera și cu subsemnatul și, alături de noi, cățeii ghid Hamish si Max.
La intrarea în muzeu, am fost întâmpinați cu: „N-aveți voie cu câinii în muzeu!” După ce le-am explicat faptul că acești câini sunt special dresați pentru nevăzători, oamenii au înțeles și totul a fost ok.
Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, m-a făcut să cred că am pașit pe un tărâm aparte. Accesibilizarea oferită nevăzătorilor m-a făcut să cred că vizitez un muzeu din altă țară. Felicitări pentru accesibilizare, pentru proiectele realizate în ceea ce privește accesul nevăzătorilor la cultură. Mă înclin!
La ce mă refer când spun asta? Păi: În primul rând, faptul că, noi, nevăzători, vizităm muzeul însoțiți de câinii ghid;
Persoanele nevăzătoare care viziteaza muzeul cu bastonul alb, au covoare tactile pentru deplasarea în siguranță;
ghid de prezentare a expunerii permanente în alfabetul Braille, catalog cu ilustrații tipărite în relief și explicații în alfabetul Braille. Această lucrare special dedicată nevăzătorilor este primul produs cultural de acest gen din România.
21 de bazoreliefuri cu explicații în alfabetul Braille, dintre care 17 au fost completate cu ”glasurile” animalelor reproduse;
două cataloage cu blănuri și pene cu explicații în alfabetul Braille;
Șase cutii cu piese ce pot fi atinse.
Patru standere în care sunt expuse cochilii de moluște, tipuri de pene și eșantioane de blănuri aparținând unor specii autohtone și din fauna mondială.
Ne-a fost de folos și audioghidul pus la dispoziție de muzeu.

Felicitări pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la informația culturală!

O vizită la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, înseamnă o fascinantă călătorie prin timp, de la nașterea Universului și până astăzi, pentru a ști cum s-a format planeta pe care trăim, cum au apărut și au evoluat viețuitoarele, cum s-a ajuns la diversitatea formelor de viață pe care le întâlnim astăzi la tot pasul. Este, în același timp, o inedită călătorie în spațiu, străbătând întregul glob, de la un continent la altul, de la junglă la deșert, de la peșterile din adâncul pământului la întinderile înghețate ale ținuturilor polare, de la lacurile de munte până în abisurile oceanelor. În această călătorie vei afla lucruri uimitoare, vei învăța să observi, vei înțelege mai bine lumea înconjurătoare și astfel o vei prețui mai mult și, poate, vei ajunge să o ocrotești.

Please follow and like us:

Adrian

 - 

Scrie un comentariu

Emailul este confidențial, spațiile obligatorii sunt marcate cu*